Vox vivat #1 » Vivat Slovakia | videohra z divokých 90. rokov

Vivat Slovakia Strana A je vonku - Vox Vivat #1

Vox Vivat #1

Ťažko uveriť, že od poslednej Vivat Stredy prešlo vyše pol roka. Naše pravidelné zápisky z vývoja sme na jeseň pozastavili, nakoľko sme všetko úsilie nasmerovali do vývoja. Párkrát sme sa nevyspali a dátum vydania Early Accessu bol tu 👇

Vo štvrtok 18.4.2024 o 14:00 Vivat Slovakia s hmotnosťou niečo vyše 50GB prvýkrát uzrela svetla svetov Slovenska a Čiech.

Team Vivat

Pre naše mladé študio to bol skutočne pamätihodný moment a aj napriek kolektívnemu nedostatku spánku sme ostali hore do neskorej noci a pozorne sledovali prvé krôčiky nášho diela 👶 Ako prebiehal otvárací víkend a čo nás čaká v najbližších týždňoch sa dozvieš v dnešnom dieli Vox Vivat, nástupcom obľúbených vývojárskych denníčkov Vivat Streda.

Vivat Slovakia mediálna záplava

 

Streamovacie služby Twitch, Kick alebo YouTube boli počas prvého víkendu pokryté streamermi, ktorí hrali Vivat Slovakiu pre desaťtisíce divákov naživo. Hráči Vivat buď pozerali, alebo priamo hrali. Prvú stranu kazety sme ale poctivo strážili a do času vydania neunikol žiadny spoiler príbehu. Vivat Slovakiu A-side si mohol každý užiť naraz.

Okrem streamov a youtuberov, sme sa v deň vydania mohli tešiť obrovskému záujmu aj zo strany mediálnych portálov ako žive.sk pod Aktualitami, Brainee od Hospodárských novín, Fontech zo Startitupu či lifestylový Refresher. Pozadu neboli samozrejme ani herné weby ako Sector, Indian, Hrej, Zing, Vortex a mnoho ďalších. Streamom aj webovým portálom veľmi pekne ďakujeme 💕 Spoločne sa nám podarilo v prvý víkend potiahnuť Vivat Slovakiu na najstreamovanejšiu hru u nás.

Mám otvorenych asi 15 tabov cez tri monitory, v každom je buď livestream Vivatu alebo článok s diskusiou.

Dielo Tai z Team Vivat

Počas bavenia sa na často vtipných momentoch z gameplayov sme dravo sledovali reakcie na jednotlivé herné prvky a zaznamenávali všetok feedback od hráčov. Náš Discord, do času vydania plný nedočkavosti a napätia taktiež vybuchol značnou aktivitou. Mali sme čo robiť, aby sme to všetko stíhali sledovať. Ak ešte na komunitnom Discorde nie si, poď si pokecať s najsilnejším jadrom Vivat komunity!

Chvála a kritika, všetko vnímame

 

Ak máš prvú stranu kazety Vivat Slovakie odohratú, vieš, že sme do hry implementovali vlastný systém nahlasovania múch a návrhov na zlepšenia. Za otvárací víkend sme zozbierali vyše 2 000 in-game feedbackov. Nebola to iba chvála. Hráči nás nešetrili tvrdou, ale konštruktívnou kritikou. Keď niečo nahlásiš v pause menu hry cez položku Spätná väzba, zasielaš nám reálny feedback, ktorý členovia Team Vivat spracujú a pridelia zodpovednému členovi tímu. O tom je Early Access. Hru spoločne dotlačíme do predstavovaných kvalít.

Zároveň plne rozumieme, že mnohí hráči si chcú počkať na prvú optimalizáciu alebo nový herný obsah. Svedčí o tom aj rapídne narastajúci počet wishlistov na Steame. Od vydania Early Accessu nám ich narástlo o vyše 4 000. Toto sú všetko veci, ktoré nás ženú vpred a motivujú pracovať ďalej.

Najväčšia chvála padala práve na hernú Bratislavu a jej správne zachytenú atmosféru 90. rokov. Zaslúžené pozitívne reakcie vnímame aj na slovenský dabing od najväčších slovenských mien ako Majo Labuda, Kristína Svarinská, Ego či Lukáš Frlajs. Ohľadom dabingu sme samozrejme ešte nepovedali posledné slovo. Priprav sa na implementovanie výkrikov a iných reakcií na nárazy s tvojím taxíkom či vytiahnutie zbrane v digitálnej Bratislave.

Naopak najväčším tŕňom v oku bola pre hráčov práve optimalizácia a rôzne bugy, ktoré sa z časovej tiesne nepodarilo eliminovať na deň vydania predbežného prístupu. Čiže technické záležitosti. Tu sme ale doslova nadšení. Ak by hráčom vadilo zasadenie, príbeh či dabing, nemali by sme moc priestor na zmenu základných bodov Vivat Slovakie. Vylepšenie technického stavu a odstránenie chýb je však niečo, na čo sa môžeme teraz plne sústrediť a s každou aktualizáciou posunúť hru bližšie k jej finálnej podobe.

Prvý patch a najbližšia budúcnosť

 

Uvedomujeme si, že máme pred sebou ešte plno práce. Najvyššou prioritou je momentálne optimalizácia a oprava nahlásených chýb pomocou Spätnej väzby v pause menu. Hru robíme pre hráčov - pre teba! Pokým budeš mať o Vivat Slovakiu záujem, dovtedy budeme na hre makať a tvoriť prvý slovenský openworld.

Niekoľko problémov z nahlásených chýb sme úspešne identifikovali a môžeš rátať s ich odstránením. Mnohé miesta, kde chodci bezcieľne kráčali do steny, zgrupovali sa, točili na mieste alebo vykazovali iné zvláštne chovanie, vďaka in-game nahláseniam opravujeme. Ináč, nebude ti za nimi trochu aj ľúto? 😅

Ďalším úsmevným elementom Early Accessu sú miesta, ktoré v hernej Bratislave slúžia na opravu vozidla. Tie občas spôsobovali vymrštenie vozidla do závratných výšok. V mene programu Vesmirna Iniciatíva Výnimočne Absurdnej Teórie sa vám ospravedlňujeme za vzniknuté komplikácie a nepohodlie. Počnúc nadchádzajúcim patchom tento program ukončujeme s hodnotením neuspokojivý.

Okrem mnohých drobných opráv na mape, ako prepadliská či nesprávne collidre sa môžeš tešiť aj na atmosferickú hmlu, ktorá sa z neidentifikovateľných meteorologických dôvodov v hre počas otváracieho víkendu neobjavila. Ten pohľad z UFA bude ešte lepší. Keď sme pri otravných veciach - po novom aj dislegtycy stihnú dočítať pomisiové texty dovysvetľujúce príbehy z 90. rokov.

Cloud save a Cloud gaming - hranie na Macu či Linuxe, alebo na starších Windows strojoch

 

Najväčšou novinkou prvého Vox Vivat by sme radi oznámili príchod funkcionality Cloud saves, ktorá zaručí nielen prenos save súboru medzi rozličnými zariadeniami, ale otvorí dvere aj podpore služby GeForce Now. Viacerí z nás prešli Cyberpunk 2077 práve cez GeForce Now na MacOS alebo noťasoch zo starším železom. Vivat Slovakiu stačí mať zakúpenú na Steame a byť pripojený na stabilné internetové pripojenie. Od toho momentu hra pobeží na hardvéri spoločnosti NVIDIA niekde v obláčiku. Ohľadom podpory GeForce Now budeš od nás ešte počuť.

Vypichli sme tie najhlavnejšie veci, ktoré sa objavia v najbližšom patchi. Ten je predbežne naplánovaný na tento piatok. Priprav sa na riadny zoznam v changelogu, no zároveň mysli na to, že od vydania predbežného prístupu prešiel iba týždeň.

Optimalizácia a oprava chýb je momentálne pre nás absolútna priorita, lenže tento proces je časovo a technicky veľmi náročný. Postupne sa tam ale spoločne dostaneme a preto ťa ešte raz v mene tímu Vivat požiadam o pozitívnu recenziu na Steame a nezlomné nahlasovanie chýb v in-game systéme Spätná väzba, ktorý nájdeš v pause menu hry. Vitaj vo Vivat Slovakia!

Wishlistni hru Vivat Slovakia

Váhaš s kúpou hry Vivat Slovakia v predbežnom prístupe? Pridaj si nás zatiaľ do zoznamu prianí a dozvieš sa o každom patchi a vylepšení hry medzi prvými. Je to zadarmo 🤗

Wishlistni hru Vivat Slovakia

Sleduj vývoj Vivat Slovakie na:

Ďakujeme za záujem!

Team Vivat

Máš prečítané všetky zápisky z vývoja?